Petra’s Blog

Studeni 18, 2008

McDonald’s kao hrana budućnosti

Filed under: Amerikanizacija društva — Oznake: — petrablaskovic @ 12:14 pm

McDonald's u Jurišićevoj

McDonald's u Jurišićevoj

Jedan od svjetski poznatih restorana brze prehrane zasigurno je McDonald’s. Već godinama okuplja stare, mlade i najmlađe. Poznati Big Mac i shake od jagode samo su dio Menija ovog restorana koji su osvojili srca Hrvata i svijeta. McDonald’s svoju uspješnu „karijeru“ započinje još davne 1952. godine u dalekoj, sunčanoj Kaliforniji. Našim se „trbusima“ približio četrdesetak godina kasnije, točnije 02. veljače 1996. u Zagrebu. Do danas
u Hrv
atskoj posluje 16 restorana u više gradova. Prema podacima, samo u SAD-u svaki dan 27 milijuna ljudi jede u McDonalds’u. I svake godine ta brojka naraste za prosječno 1 milijun. U Hrvatskoj, svaki dan u McDonald’s odlazi oko 20.000 ljudi.

McDonald's fan

McDonald's fan

Po meni, datum otvaranja prvog McDonald’s restorana, uvelike je promijenio prehranu u Hrvata, a i utjecao na stil življenja. Brza prehrana je ušla u modu. Topli sendviči, pizze, hamburgeri i ostalo postali su dio svakodnevnice. Ubrzao se tempo života, sve više vremena provodimo na poslu, a sve manje kod kuće. U McDonald’s restoranu može se pronaći ponešto za svačiji apetit, ali i ne za svačiji džep. McDonald’s je za razliku od drugih oblika brze prehrane u Hrvatskoj, najskuplji. Ipak, ako nemate vremena za pošten obrok, a ni veliki apetit, ponude od doručka do večere, hamburgera, cheesburgera, chickenburgera, sa međuoboročnim salatama i desertima poput sladoleda, shakea, pite i slave američke krafne tj. American donut, samo su dio repertoara.

One koje McDonald’s Meni ne može zadovoljiti, zovemo vegetarijancima ili prijateljima životinja. Oni hrabro napadaju ovaj nevini restoran iz mjeseca u mjesec. McDonald’s već godinama, osim sa borcima za prava životinja, vodi raznorazne parnice s nezadovoljnim konzumentima koji tvrde da je njihova hrana nezdrava i štetna.

Upravo zbog toga, McDonald’s je angažirao tisuće stručnjaka i nutricionista koji svakodnevno provjeravaju kvalitetu mesa i ostalih prehrambenih proizvoda. Na njihovoj web stranici se može doznati sastav svakog sendviča i porijeklo svakog komada mesa. Naravno, pretjerana konzumacija bilo kakvih masnih ili ušećerenih proizvoda tjera u pretilost i probleme sa zdravljem stoga ni McDonald’s proizvodi nisu iznimka.

McDonald’s je pojava koja će zasigurno trajati još dugo i okupljati poklonike koji uživaju u njihovim malim, ukusnim hamburgerima.

Iako američki trendovi sve više ulaze u naše malo društvo, postoji jedan koji dosada nije zaživio kako treba. To je trend popularnog Coffee2Go-a, odnosno „putne“ kave u kartonskoj šalici. Srećom, i dalje ostajemo narod koji voli satima ispijati kave po obližnjim kafićima.

Ipak, nikad se ne zna.


Oglasi

Napravi besplatnu web stranicu ili blog na WordPress.com.

%d bloggers like this: