Petra’s Blog

Prosinac 22, 2008

“Božićna radost” na splitskoj rivi

Filed under: Uncategorized — Oznake: — petrablaskovic @ 6:30 pm

Ove godine, po prvi puta, Božićni sajam se održava na splitskoj Rivi. Otvoren je 1. prosinca, a zatvara se na kraju godine. Pokušavajući privući stanovnike „grada pod Marjanom“ na šetnju novom Rivom, Turistička zajednica Splita u suradnji s agencijom za tržišno komuniciranje Apostrof, ukrasili su je s devetnaest replika kamenih kućica, nekoliko drvenih kućica i s igraonicom za djecu. Radno vrijeme sajma je od 10.00 do 21.00 sat.

Splitska riva-Božični sajam

Splitska riva-Božični sajam

Na kućicama proizvođaći izlažu tradicionalne proizvode, sireve, medenjake, marmelade, domaću rakiju, likere i ostale božićne delicije. Posebnu pažnju privukle su domaće fritule, napravljene po tradicionalnom, splitskom receptu kao i kuhano vino. Može se, između ostalog, naći i maslinovo ulje kaštelanskih maslinika. Osim toga, prodaju se i prigodni božićni pokloni od knjiga do odjeće za djecu i odrasle. U sredini sajma napravljne su male jaslice. Ovaj sajam posebno oduševljava one najmlađe koji možda po prvi puta mogu vidjeti i naučiti nešto o starim obrtima i damatinskoj kuhinji.

Program za ovogodišnji advent nudi i razne zabavne sadržaje koji se odvija na više lokacija, a završavaju kad i sajam, velikom feštom na Staru godinu gdje će nastupiti Jasmin Stavros i Nina Badrić i tako uvesti spličane u novu 2009. godinu.

Božični sajam na splitskoj Rivi

Božični sajam na splitskoj Rivi

Kućica na Rivi

Kućica na Rivi

Ipak, oni malo stariji, prisjećajući se stare Rive ne mogu a da ne izraze žaljenje. – Da su ovo stavili prije koju godinu, na staru Rivu, e to bi bio pravi pogodak!- kaže stariji sugrađanin. – Ove kamene kućice, jesu lijepe i dobra je ideja, ali ništa ne može zamijeniti stare „šentade“ i zidić na Rivi – .

Pohvaljujem pokušaj da se Božić u Splitu obilježi na novi način, vračanje kamenu i drvu, podržavanje proizvodnje domaćih proizvoda, ukrašavanje same Rive kao nekadašnjeg najomiljenijeg splitskog šetališta. Ipak, trebat će dosta vremena, a i puno „ulizivanja“ od strane gradonačelnika da se građani priviknu na modernu Rivu i da joj se vrate u onom broju kao prije koju godinu. Korak u dobrom smjeru, ali još nije dovoljno.

Jaslice na Rivi

Jaslice na Rivi

Sretan Božić i sretno u Novoj godini!

Oglasi

Blog pokreće Wordpress.com.

%d bloggers like this: