Petra’s Blog

Prosinac 28, 2008

Gradska kina vs. multipleks kina

Filed under: Amerikanizacija društva — Oznake:, , — petrablaskovic @ 9:51 pm


Grad Split raspolaže s četiri klasična, gradska kina. Kino Central, Marjan, Karaman i Tesla. To su kina moje i, još puno prije mene, tuđe mladosti. U kino se odlazilo bar jednom mjesečno, a danas i češće.

kino Tesla

kino Tesla

Oglasni prostor kina Central

Oglasni prostor kina Central

Posjet kinu za mnoge bio je čin druženja, zabave, a nakon toga gledanja filma. Pojavom velikih multipleks kina, poput Broadwaya i Cinestara, mala gradska kina padaju u zaborav. Opadanjem posjećenosti, pada i zarada, dva splitska kina privremeno su zatvorila svoje vrata. Tvrtka Ekran, koja upravlja kinima, zasada ne namjerava konačno zatvoriti, ali priznaje da ih i distrubuteri zaobilaze. Svoje hit filmove rađe nude Broadway multipleksu u centru Joker, malo van središta grada.

Koje su prednosti multipleks kina, nije teško nabrojati. Veće dvorane, udobnija sjedališta, velik izbor filmova i vremena produkcije, sve na jednom mjestu. Pravo kino za ultimativne ljenčine.

S druge strane, gradske kina nude malo manju udobnost, ali i jefitinje ulaznice i ono najvažnije, desetljeća povijesti. Zahvaljujući blizini centra, nakon filma možete uživati i u laganoj šetnji rivom ili starom jezgrom grada.

Svoju kulturnu vrijednost trebali bi zaštititi pod svaku cijenu, ako treba i uz financijsku podporu grada ili Ministarstva kulture. Uz pravu promidžbu i odnose s javnošću, gradska kina bi zablistala. Kad bi nudila program koji ne nude multipleksi, neke filmove i promocije koje se samo tu mogu pogledati.

Kino zatvoreno

Kino zatvoreno

Trend zapadnih država i samog SAD-a ne mora nas pokoriti, možemo dokazati da smo zemlja koja drži do tradicije i poštivanja kulturnog naslijeđa.

Zato, dragi čitaoci, drugi put kad odlučite otići u kino, odlučite se za klasično kino.

Ako ništa, doživit ćete romantičnu atmosferu prazne kino dvorane i uštediti koju kunu.

Oglasi

Napravi besplatnu web stranicu ili blog na WordPress.com.

%d bloggers like this: