Petra’s Blog

Siječanj 8, 2009

I Zagreb ima zimske radosti

Filed under: Uncategorized — Oznake: — petrablaskovic @ 8:06 pm

Kad Splićanin ode iz svog rodnog grada, nije mu lako. To je grad koji nema sebi sličnog, ima sve što čovjeku treba i najljepši je na svijetu. Bilo kao bilo, studenti su ti koji ovih dana najviše žive na relaciji Zagreb-Split. Čemu se radovati kad iz grada podno Marjana, max. par metara od mora, gdje sunca nema samo ako pada kiša, dođemo u velegrad u kojem vlada sivilo bez razloga, uvijek si max. par metara od ceste, u Zagreb, u grad ispod Sljemena?

Snijeg

Snijeg

Zanemarivši bolji noćni život i izlaske, na pamet mi pada samo jedna stvar. Snijeg. Kao dijetetu sa mora, ova pojava mi je strana, snijega se nikad nisam zasitila. Po izgledu zagrebačkih ulica, vidim da ni neki Zagrebčani nisu.

Snijeg je padao veći dio noći i pružio mnoge radosti najmlađima. Djeca se grudaju na sve strane, sve odzvanja njihovim smijehom. Koja je čarolija snijega? Kako uopće nastaju pahulje snijega?

Snijeg u Zagrebu

Snijeg u Zagrebu

Svi se sjećamo sa sata fizike da su pahulje specifičan oblik leda koji nastaje u oblacima, tj. jednom obliku vodene pare. Kad je temperatura 0°C ili niža, voda mijenja svoje agregatno stanje i prelazi iz tekućine u krutinu. Tada nastaje magija. Postoje razni oblici kristala, a samo jedan od njih stvara koglomerate, koji stvaraju pahuljice. Dakle, kristali raznih oblika se stvaraju na svim temperaturama nižim od nule, ali s pahuljicama i snijegom nije takav slućaj. Za njihovu tvorbu, temperatura ne smije biti preniska. Slučaj preniske temperature čest je za Arktik na kojem se ovakva meteorolška pojava naziva ledena magla. Dakle, za snijeg može biti prehladno, ali mora biti zaista jako hladno. Ako temperatura pri tlu padne na -20 Celzijusa postaje malo vjerojatno da će pasti snijeg. Stoga, vi koji snijeg ne volite, nadajte se teškom temperatrurnom minusu!

Snijeg ima i svojstva prigušivanja zvuka, kako doznajemo, uz to što veseli djecu i one koji su djeca u duši. – Snijeg, tj. pahulje upijaju vibracije koje prenosi zrak te su svi zvukovi primjetno tiši.- objašnjava studentica fizike na splitskom PMF-u.

Što reći onima koji se snijega «boje»?

Snjegović

Snjegović

Obucite se toplo i ponestite kišobran, prilagodite brzinu vozila i ne kvarite nam zabavu! Osluškujte djecu i dopustite da vas smijeh zarazi!

Oglasi

Napravi besplatnu web stranicu ili blog na WordPress.com.

%d bloggers like this: